انواع فولاد: گروه های مختلف فلزات را بشناسیم

انواع فولاد

فولاد یکی از پرکاربرد ترین و سودمند ترین مواد بر روی زمین است. فولاد در اصل از آهن (Fe) و کربن (C) تشکیل شده است اما فولاد نوین بسیار پیچیده ­تر از آن است. مشخصات و استحکام فولاد تحت تاثیر غلظت کربن و آهن و یا ناخالصی­ دیگر عناصر قرار گرفته است، که این امر به فولاد این اجازه را می­دهد که در زمینه­های نامحدودی مورد استفاده قرار بگیرد.

انواع فولاد

بیشتر مردم معتقدند که فولاد تنها ترکیبی از آهن و کربن است. اما در حقیقت بیش از ۳۵۰۰ درجه متفاوت از فولاد وجود دارد! شما می­توانید درجه و نوع فولاد را به کمک تجزیه و تحلیل میزان کربن موجود در آن، سایر عناصر آلیاژی ­اش و همچنین چگونگی تهیه آن، تعیین کنید. در این مقاله، ما درباره­ چهار نوع مختلف از فولاد را در کنار چگونگی طبقه بندی آنها، درجات مختلف فولاد و روش­های عملیات حرارتی مورد استفاده برای اصلاح و بهبود خواص مکانیکی فولاد بحث خواهیم کرد.

چهار نوع اصلی از فولاد

فولاد به چهار دسته تقسیم می­شود:

  • فولادهای کربنی
  • فولادهای آلیاژی
  • فولادهای ضد زنگ
  • فولادهای ابزار

این اشکال مختلف فولاد از چه چیزی ساخته شده­اند و هدف از ساخت آنها چیست؟ بیاید پاسخ این سوال­ها را پیدا کنیم!

فولاد های کربنی

به غیر از کربن و آهن، فولاد های کربنی تنها مقادیر ناچیزی از دیگر عناصر را دارا هستند. فولاد های کربنی متداول­ ترین نوع فولاد در بین چهار گروه فولادی هستند که ۹۰% از کل تولید فولاد را دربر می­گیرند! فولاد کربنی با توجه به میزان کربن موجود در فلز به سه زیر گروه تقسیم می­شود:

  • فولاد های کم کربن/ فولاد نرم (تا ۰.۳% کربن)
  • فولاد های کربن متوسط (۰.۳ تا ۰.۶% کربن)
  • فولاد های کربن بالا (بیش از ۰.۶% کربن)

شرکت­ها غالباً این نوع فولاد ها را در مقادیر زیاد تولید می­کند، چون که به نسبت ارزان هستند و به اندازه کافی مستحکم هستند تا در ساخت و ساز در مقیاس بزرگ از آنها استفاده شود. همچنین اگر علاقه مند به بررسی انواع فلز گرانبها هستید، میتوانید این مقاله را در مجله ابزار ایران بور بررسی کنید.

فولاد های آلیاژی

فولاد های آلیاژی از ترکیب کردن فولاد با عناصر آلیاژی افزودنی مثل نیکل، مس، کروم و یا آلومینیوم به وجود می­آیند. ترکیب این عنصرها استحکام، چقرمگی و شکل پذیری، مقاومت به خوردگی و قابلیت ماشین کاری فولاد را بهبود می­بخشد.

انواع فولاد را بشناسیم

فولاد ضد زنگ

گروه­ های فولاد های ضد زنگ به وسیله ۱۰ تا ۲۰% کروم به همراه نیکل، سیلیسیم، منگنز و کربن آلیاژ می­شوند. به خاطر افزایش ظرفیت آنها برای پایداری در آب و هوای ناخوشایند، این فولاد ها مقاومت به خوردگی بسیار بالایی داشته و برای استفاده در ساخت و سازهای فضای باز مناسب هستند. همچنین گروه­های فولادهای ضد زنگ به شکل گسترده در دستگاه­های الکتریکی مورد استفاده قرار می­گیرند.

مثلاً فولاد ضد زنگ ۳۰۴ به خاطر توانایی ­اش در ایستادگی در مقابل محیط در حالیکه مواد الکتریکی را ایمن نگاه می­دارد به شکل گسترده­ای مورد توجه قرار گرفته است.

درحالی که انواع مختلف فولاد ضد زنگ من جمله فولاد ضد زنگ ۳۰۴، در صنایع ساختمانی کاربرد دارند، فولاد ضد زنگ بیشتر به خاطر خصوصیات بهداشتی­ اش مورد توجه قرار دارد. این فولاد ها به طور گسترده­ای در دستگاه­های پزشکی، لوله­ ها، مخازن تحت فشار، ادوات برش و ماشین­های پردازش غذا مورد استفاده قرار می­گیرند.

انواع فولاد کدامند

فولاد ابزار

فولادهای ابزار، همانطور که نامشان نشان می­دهد، در ابزارهای برش و حفاری برتری دارند. حضور تنگستن، مولیبدن، کبالت و وانادیم به افزایش مقاومت حرارتی و طول عمر عمومی فولاد کمک می­کند. و از آنجایی که حتی در صورت استفاده­ های سنگین نیز این فولاد شکلش را حفظ می­کند، برای استفاده در اکثر ابزارهای دستی ترجیح داده می­شوند.

انواع فولاد کدام است

طبقه بندی فولاد ها

به غیر از چهار گروه مذکور، فولاد ها را می­توان بر اساس متغیرهای گوناگونی دسته بندی کرد، که این متغیرها عبارتند از:

  • ترکیب: حدود کربن، آلیاژ، ضد زنگ و غیره.
  • شیوه پرداخت: نورد گرم، نورد سرد، پایان سرد و غیره.
  • شیوه تولید: کوره الکتریکی، ریخته­ گری مداوم و غیره.
  • ریزساختار: فریتی، پرلیتی، مارتنزیتی و غیره.
  • استحکام فیزیکی: مطابق استانداردهای ASTM.
  • روش اکسید زدایی: فولاد کشته شده و نیمه کشته شده.
  • عملیات حرارتی: آنیل شده، تمپر شده و غیره.
  • فهرست علائم کیفی: کیفیت تجاری، کیفیت مخزن تحت فشار، کیفیت کشش و غیره.

سیستم­ های طبقه بندی فولاد

سیستم­های طبقه بندی فولاد این امکان را می­دهند که انواع فولاد را بر اساس کاربردشان دسته بندی کنیم. به عنوان نمونه، سرعتی که سازندگان فولاد در آن سردش می­کنند، امکان دارد بر استحکام مولکولی فولاد اثر بگذارد. مدت زمانی که آنها می­توانند در آن فولاد را در طی فرآیند سرد کردن در دمای بحرانی نگهدارند نیز حائز اهمیت است. در حقیقت دو ورق فولادی با ترکیب آلیاژی یکسان با توجه به روش عملیات حرارتی شان می­توانند گروه­های متفاوتی داشته باشند.

سیستم طبقه بندی ASTM برای هر فلز یک حرف را به عنوان پیشوند مطابق گروه عمومی­ اش (حرف “A” برای آلیاژهای پایه آهن و مواد فولادی) و همچنین یک رقم اختصاصی متوالی مربوط به مشخصه­های یکتای آن فلز تعیین می­کند.

از طرف دیگر سیستم طبقه بندی SAE، برای طبقه بندی فلزات از یک عدد چهار رقمی استفاده می­کند. دو عدد اول نشان دهنده نوع فولاد و غلظت عنصر آلیاژی هستند، حال آنکه دو عدد آخر غلظت کربن فلز را نشان می­دهند.

استانداردهای طبقه بندی فولاد غالباً جهت اطمینان از کیفیت و استحکام مواد به وسیله دانشمندان، مهندسان، معمارها، مهندسان خودرو و سازمان­های دولتی مورد استفاده قرار می­گیرد. این استانداردها از کلمات منسجمی برای بیان مشخصه­های فولاد با جزئیات بالا و همچنین هدایت سازندگان محصول به سوی روش­های پردازش و کاربرد مناسب استفاده می­کند.

گروه ­های فولادی

سیستم­های طبقه بندی فولاد، ترکیب شیمیایی، عملیات و مشخصه­های مکانیکی را در نظر می­گیرند تا به تولید کنندگان کمک کنند بهترین محصول را برای کاربرد مد نظرشان انتخاب کنند. به غیر از درصد واقعی کربن و دیگر آلیاژها در ماده، ریزساختار نیز تاثیر چشمگیری بر خواص مکانیکی فولاد دارد.

ریزساختار

درک معنی ریزساختار و نحوه­ اصلاح ریزساختار فولاد به وسیله شکل دهی گرم و سرد و همچنین عملیات پس از ساخت ضروری است. می­توان از این شیوه ­ها برای تولید کالاهایی با خواص مکانیکی منحصر به فرد استفاده نمود. از طرف دیگر تغییر ترکیب شیمیایی و ریزساختار، منجر به موازنه بین ویژگی­های متفاوت می­شود.

ریزساختار یک ماده نحوه پیوند مولکول­های آن ماده با یکدیگر را به وسیله­ی نیرو هایی که به هم وارد می­کنند، نشان می­دهد. عملیات ­های گرم و سرد کردن برای تغییر ریزساختار از یک شکل به شکل دیگر مورد استفاده قرار می­گیرد که بر مشخصه­های ماده را تحت تاثیر قرار می­دهد.

ریزساختار را نمی­توان به وسیله چشم انسان مشاهده کرد اما می­توان آن را زیر میکروسکوپ مورد مطالعه قرار داد. فولاد ها می­توانند ریز ساختار های گوناگونی من جمله فریت، پرلیت، مارتنزیت، سمنتیت و آستنیت داشته باشند.

فریت

به ساختار مولکولی آهن خالص در دمای معمولی (دمای اتاق)، فریت می­گویند. همچنین می­توان این ریز ساختار را در فولاد با محتوای بسیار کم کربن نیز مشاهده کرد. ساختار کریستالی مکعبی مرکز پر (BCC) وجه تمایز فریت است. مولکول­ها در ساختار BCC نسبت به دیگر ریز ساختارها که تعداد مولکول­های بیشتری در هر مکعب دارند، آزادانه ­تر قرار گرفته­اند.

با این وجود، مقدار کربنی که می­تواند در دمای اتاق بدون تاثیر بر ریز ساختار فریتی در ساختار موجود باشد به ۰.۰۰۶% محدود شده است.

آستنیت

ریز ساختار آستنیتی زمانی ایجاد می­شود که آلیاژهای بر پایه آهن در محدوده دمایی بیشتر از ۱۵۰۰ درجه فارنهایت و کمتر از ۱۸۰۰ درجه فارنهایت (۹۸۲ درجه سانتی گراد) حرارت داده شوند. اگر عنصر آلیاژی صحیحی مثل نیکل در فولاد وجود داشته باشد، ماده حتی بعد از سرد شدن نیز ریز ساختارش را نگه می­دارد.

آستنیت به وسیله ساختار کریستالی مکعبی مراکز وجوه پر (FCC) تمیز داده می­شود. مولکول­های آستنیت متراکم­تر از مولکول­های فریت قرار گرفته­اند. آستنیت، یک ریز ساختار معمول فولاد زنگ نزن، می­تواند تا ۲% کربن داشته باشد.

سمنتیت

زمانیکه فولاد کربنی تا دمای آستنیت حرارت داده شود و سپس بدون هیچ آلیاژی برای حفظ شکل آستنیت سرد شود، ریز ساختارش به فریت برگشت داده می­شود.

با این وجود اگر میزان کربن از ۰.۰۰۶% فراتر برود، اتم ­های اضافی کربن با آهن پیوند داده و کاربید آهن (Fe۳C) که با نام سمنتیت هم شناخته می­شود، ایجاد می­کنند. سمنتیت به صورت خود به خودی تشکیل نمی­شود زیرا بخشی از ماده ساختار فریتی دارد.

پرلیت

پرلیت یک ماده لایه لایه است که از لایه­ های متناوب فریت و سمنتیت تشکیل شده است. پرلیت زمانی تشکیل می­شود که فولاد به تدریج سرد شده و یک ترکیب یوتکتیک به وجود آورد. یک ترکیب یوتکتیک زمانی به وجود می­آید که دو ماده مذاب همزمان بلورینه شوند. تحت این شرایط، فریت و سمنتیت همزمان شکل می­گیرند که باعث ایجاد لایه ­های متناوب در ریزساختار می­شود.

مارتنزیت

مارتنزیت ساختار کریستالی تتراگونال مرکز پر دارد. این ساختار ریز بلورین توسط سرد کردن سریع فولاد که اتم­ های کربن را در شبکه آهن گیر می­اندازد، بدست می­آید. محصول نهایی دارای یک ساختار سوزنی شکل از آهن به همراه کربن است. فولاد با ساختار ریز بلورین مارتنزیتی عموماً یک فولاد آلیاژی کم کربن است که حدود ۱۲% کروم دارد.

شکل دهی گرم و سرد

به جهت جلوگیری از خوردگی، فولاد مذاب باید به شکل نهایی­ اش دربیاید و سپس تکمیل گردد. فولاد معمولاً به صورت شکل­های آماده مثل شمشال، شمش و تختال ریخته­ گری می­شود. سپس با استفاده از نورد قطعات ریخته شده را شکل دهی می­کنند. با توجه به جنس ماده و کاربرد مد نظر می­توان از نورد داغ، گرم و یا سرد استفاده کرد.

فشرده سازی در هنگام نورد به کمک دو غلتک انجام می­شود. غلتک­ ها با سرعت زیادی چرخیده، فولاد را بین خودشان کشیده و فشرده می­سازند.

برترین انواع فولاد

شکل دهی سرد

فرآیند شکل دهی سرد نوعی از نورد فولاد است که در دماهایی پایین­تر از دمای تبلور مجدد فولاد انجام می­شود. فشاری که غلتک­ ها در این فرآیند بر روی فولاد اعمال می­کنند منجر به ایجاد نابجایی­ هایی در ریزساختار ماده شده و در نتیجه دانه­ها در ماده به وجود می­آیند.

هر چه تعداد نابجایی­ ها در فولاد بیشتر شود، فولاد سخت­تر شده و تغییر شکل آن دشوارتر می­شود. افزون بر این نورد سرد منجر به تردی فولاد می­شود که می­توان این مشکل را به کمک عملیات حرارتی رفع کرد.

بعد از اینکه فرآیند نورد تمام شد، قطعات فولادی برای افزایش مقاومت به خوردگی و بهبود خواص مکانیکی به کمک روش­های پردازش ثانویه پرداخت می­شوند، روش­هایی مثل:

  • پوشش دهی
  • عملیات­ های سطحی
  • عملیات حرارتی

بهترین گروه فولاد کدام است؟

هیچ “بهترین” گروه فولادی در سطح جهانی وجود ندارد چرا که بهترین گروه فولادی برای هر کاربردی به عوامل مختلفی مثل کاربرد خواسته شده، الزامات مکانیکی و فیزیکی و مسائل و محدودیت­های مالی بستگی دارد.

گروه­های فولادی که معمولاً از آنها استفاده می­شود و برترین­های هر دسته محسوب می­شوند، عبارتند از:

  • فولادهای کربنی: A36، A529، A572، ۱۰۲۰، ۱۰۴۵ و ۴۱۳۰.
  • فولادهای آلیاژی: ۴۱۴۰، ۴۱۵۰، ۴۳۴۰، ۹۳۱۰ و ۵۲۱۰۰.
  • فولادهای ضد زنگ: ۳۰۴، ۳۱۶، ۴۱۰ و ۴۲۰.
  • فولادهای ابزار: D2، H13 و M2.

سخن آخر

برای پیدا کردن بهترین نوع فولاد برای کاربرد مد نظرمان، به یکی از فروشگاه­های بزرگ مواد فلزی مراجعه کنید تا با یکی از متخصصان فلزی ما صحبت کنید. ما تمامی نیازهای فولادی شما را بر طرف می­کنیم. شما می­توانید هر اندازه فلزی که نیاز دارید را به سرعت و به آسانی بدون حداقل مقدار سفارش خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 13 =

منو اصلی