دریل مگنت چیست؟ آشنایی با دریل مغناطیسی

شاید برای شما سوال باشد که دریل مگنت چیست؟ ابزار صنعتی دریل مگنت که به آن دریل مغناطیسی نیز میگویند یک ماشین سوراخکاری قابل حمل است که مجهز به آهن ربا یا یک پایه از جنس آهنربای دائمی است؛ این دستگاه قدرتمند برای ایجاد سوراخ در فلز استفاده میشود.
دریل مگنت به یک ابزار برش حلقوی که به آن مته گردبر دریل Annular Cutter نیز میگویند، مجهز میشود. مته گردبر مانند متههای دیگر است، با این تفاوت که از داخل توخالی است؛ اما روی سطح این نوع مته و روی دندانه های آن دارای لبههای تیز برش است.
دریل مگنتی که ماشین سوراخکاری مغناطیسی نیز نامیده میشود، میتواند عملیاتی مانند سوراخکاری با مته مارپیچی Twist Drilling و قلاویز زنی (دندانهدار کردن لبه داخلی سوراخهای فلزی برای بستن پیچ و مهره) و فرایند برقو زنی (براده برداری و صیقلی کردن لبه داخلی سوراخ های فلزی) و خزینه زنی (کونیک کردن و زاویه دار کردن لبه سوراخ) را نیز انجام دهد.
تفاوت دریل مگنت با دریل معمولی
تفاوت اصلی بین دریل معمولی و دریل مگنت گردبر انعطافپذیر بودن و قابل حمل بودن دریل مگنتی در مقایسه با دریل معمولی است. دریل مگنت را میتوان به آسانی از یک مکان به مکان دیگر منتقل کرد؛ همچنین میتوان آن را بهصورت افقی، عمودی و وارونه در جهتهای مختلف (به کمک مگنت الکترومغناطیسی) ثابت کرد. دریلهای دیگر هرگز چنین انعطافپذیری در کار ندارند. در مکانهایی که دسترسی راحت برای اجرای عملیات وجود ندارد، استفاده از دریل مگنت یک روش کارآمد است.
تفاوت دیگر این است که دریل مگنت در عملیات سوراخکاری با مته گردبر تنها محیط دایره سوراخ را میبرد و همین باعث میشود که عملیات سوراخکاری با سرعت بیشتری و صرف توان کمتری از موتور دریل انجام شود، مواد کمتری برش داده میشود و ضایعات کمتری نیز تولید میشود. به همین دلیل است که در شرایط عادی دریل مگنت گردبر سه تا چهار برابر سریعتر از ماشینهای سوراخکاری سنتی است.
بررسی تخصصی دریل مگنت قابل حمل
دریل مگنت قابل حمل یک ابزار پیشرفته برای سوراخکاری دقیق فلزات است که بهعنوان جایگزینی سریعتر و کارآمدتر نسبت به ماشینآلات سنتی مانند دریل رادیال و چرخدندهای عمل میکند. این دستگاه با استفاده از متههای گردبر، قادر به ایجاد سوراخهایی با قطر بیش از ۱۲ میلیمتر بوده و برای سوراخهای کوچکتر از ۱۲ میلیمتر، میتوان از متههای مارپیچی و سهنظام استفاده کرد.
مته گردبر مورد استفاده در این دستگاه از فولاد HSS یا کاربید تنگستن (TCT) ساخته میشوند که بسته به نوع فلز و نیاز کاربر انتخاب میگردند. یکی از ویژگیهای برجسته دریل مگنت، دقت بالای آن است که در شرایط مختلف میتواند به ۰.۰۰۵ تا ۰.۰۰۱ میلیمتر برسد. این دستگاه با پایه الکترومغناطیسی قوی به سطوح فولادی چسبیده و توانایی سوراخکاری در حالتهای عمودی، افقی و وارونه را دارد.
اجزای مختلف دریل مگنت
دریل مگنت متشکل از چهار قسمت اصلی شامل پایه مغناطیسی، پایه دریل، موتور و میل محور (شفت مته گیر) است که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت:
پایه مگنتی
پایه یک دریل مگنتی مجهز به یک آهنربای الکتریکی قدرتمند است تا بتواند به راحتی دریل و قطعهکار را به یکدیگر بچسباند. هنگامی که پایه مغناطیسی استفاده شود دستگاه با نهایت قدرت بر روی قطعهکار قفل میشود. پایه دستگاه را بر روی قطعهکار فلزی ثابت کرده و این به اپراتور کمک میکند تا در برابر قطعهکار یک موقعیت ثابت و بدون خطا داشته باشد.
آهنربای الکتریکی نقش مهمی در دریل مگنتی دارد، زیرا به ثبات دستگاه کمک میکند، اجازه نمیدهد دستگاه در حین سوراخکاری قلاب کند؛ همچنین این امکان را میدهد که دستگاه به صورت وارونه، افقی یا عمودی کار کند.
به طور کلی، از یک دریل مگنت به طور مستقیم بر روی قطعهکارهای آهنی استفاده میشود، اما در عین حال با کمک دستگاههای بست، میتوان از آن برای قطعهکارهای غیر آهنی مانند فولاد ضد زنگ stainless steel و حتی لوله و ریل قطار نیز استفاده کرد.
پایه دریل
پایه دریل بدنه اصلی دریل مگنتی است که سوئیچهای الکتریکی موتور و آهنربا روی آن سوار میشوند؛ همچنین نشانگر آهنربا و PCB ها نیز روی پایه دریل نصب میشوند. بدنه دریل مگنت موتور و پایه مغناطیسی را نگه میدارد. دسته نگه دارنده قطعهکار نیز به بدنه متصل است.
بدنه دریل مگنت به موتور اجازه میدهد تا در جهت عمودی روی قطعهکار حرکت کند. بدنه دریل مگنت همچنین نقش یک دستگیره را دارد که به کمک آن میتوان دستگاه را از یک مکان به مکان دیگر منتقل کند. عموما بدنه دریل مگنت از جنس آلومینیوم است.
موتور
موتور بخش اصلی یک دستگاه دریل مگنت است؛ موتور دریل مگنت از نوع DC است. توان موتور بسته به توان مورد نیاز برای سوراخکاری از 800 وات تا 2300 وات متغیر است.
برای ایجاد سوراخ با قطر بزرگتر به موتور قدرتمندتری نیاز است. موتور مورد استفاده برای ماشینآلات سوراخکاری دارای گزینه چرخش در جهت و خلاف جهت عقربه ساعت است. معمولاً، بخش الکترونیکی دستگاه برای کنترل سرعت و گشتاور روی خود موتور قرار دارد.
میل محور
در ماشینهای سوراخکاری میل محور با عنوان محور دوار یا سه نظام نیز شناخته میشود. میل محور نوعی گیره است که برای اتصال مته دریل استفاده میشود.
در دریلهای مگنتی دو نوع سه نظام وجود دارد یکی با میل محور صنعتی (تنظیم دستی) و دیگری سه نظام با تعویض سریع. سه نظامهای تعویض سریع برای اتصال مته دریل گزینهای آسان و سریع هستند؛ زیرا نیازی به بستن پیچ و فک به صورت دستی ندارند. میل محور یا سه نظام دارای انواع مختلفی نگهدارنده اسپیندل (مخروطی ماشین) مانند مخروطی مورس MT2 ، MT3 و MT4 است. سه نظام اجازه میدهد تا انواع مختلفی از مته ها دریل داخل آن فیکس شوند.
مکانیزم و نحوه عملکرد دریل مگنت
بعد از پاسخ به موضوع دریل مگنت چیست؟ باید به نحوه عملکرد دریل مگنتها بپردازیم. دریل مگنتی همانند یک ماشین سوراخکاری معمولی کار میکند، اما مزیت آن این است که میتوان با استفاده از دریل مگنت، سوراخکاری با مته گردبر را به محل پروژه و قطعهکار برد.
مکانیزم موتور دریل مگنت مشابه موتور DC است که امکان کنترل سرعت و گشتاور آن وجود دارد. کار یک دریل مگنت بسیار ساده و آسان است و در ادامه توضیح داده میشود:
- دریل مگنت را روی قطعهکار قرار دهید تا سوراخ شود.
- با توجه به قطر و عمق مورد نظر مته دریل مطلوب (تیغه گردبر) را به همراه یک هولدر (نگهدارنده) به دستگاه وصل کنید.
- دریل مگنت را در محلی که قرار است سوراخ ایجاد شود قرار دهید.
- دستگاه را به گونهای تنظیم کنید که مرکز سوراخ به دست آید.
- دستگاه دریل مگنت را به منبع تغذیه وصل کنید (بسته به مدل، 230 ولت یا 110 ولت).
- دنده سرعت دستگاه را طبق سرعت برش تنظیم کنید.
- کلید مگنت، موتور و شیر روغن کاری را روشن کنید.
- جهت دستگاه را به سمت پایین قرار دهید تا عملیات دریل انجام شود. این کار باعث ایجاد یک سوراخ در قطعهکار میشود.
- برش دایرهای را به صورت کامل از قطعهکار عبور دهید و سپس یک جهت معکوس بدهید و موتور را به موقعیت اولیه برسانید.
- یک هسته فلزی از قطعهکار خارج شده و یک سوراخ کامل در قطعهکار ایجاد خواهد شد.
مراحل گفته شده را به ترتیب دنبال کنید و از کاربری راحت دستگاه دریل مگنت بهرهمند شوید.
معرفی انواع دریل مگنت
انواع دریلهای مگنت با استفاده از طیف گستردهای از ابزارهای برش مانند تیغه گرد بر (مته دریل)، متههای پیچشی، ابزارهای برقوزنی، خزینه زنی و دندانه زنی وجود دارد. دریلهای مگنت ماشینهای بسیار متنوعی هستند که میتوانند سوراخهایی تا قطر 130 میلی متر را در فولاد ایجاد کنند.
قدرتمندترین دستگاه سوراخکاری با قابلیت سوراخکاری تا قطر 130 میلی متر به نام MAB 1300 توسط شرکت (BDS Machine) آلمان ساخته شده است. این قدرتمندترین دستگاه دریل مگنت در جهان است که اکنون با امکان قرارگیری خودکار قطعهکار با عنوان دریل مگنت MAB 1300 V نیز موجود است.
انواع مختلفی از مدلهای دریل مگنت بسته به نوع کاربرد، اندازه، نوع قطعهکار، عملکرد و … وجود دارند. برخی از انواع معروف دریلهای مگنت به شرح زیر است.
دریل مگنت سبک و کاربردی
دریل مگنت سبک یکی از انواع بسیار کاربردی دریل مگنتی است که به دلیل وزن سبک آن امکان جا به جایی راحتتر دارد. دریل مگنت سبک به دلیل وزن کم به راحتی روی اسکلت ساختمان، سازههای فلزی، تیر برق، برج متحرک، دکل مخابرات، پلها و … قابل استفاده است.
دریل مگنت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک
دریل مگنت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک این روزها بسیار پر کاربرد هستند. این دستگاهها به صرفه جویی در وقت و انرژی و در نتیجه تولید بیشتر کمک میکنند. دستگاههای اتوماتیک مناسب بسیاری از کاربران شده چرا که زحمت اپراتورها را به حداقل میرساند.
دریل مگنت پنوماتیک
دستگاه دریل مگنت پنوماتیک در مواردی که خطر آتش سوزی در اثر برق گرفتگی وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از این مدل برای ایمنی بیشتر آن بسیار کاربردی است. موتور توسط قدرت پنوماتیک کار میکند و بخش مغناطیسی دستگاه به جای آهنربای الکتریکی یک آهنربای دائمی است.
دریل مگنتی مناسب ریل
دستگاههای دریل مگنت ریلی بهترین گزینه برای سوراخکاری در مسیرهای ریلی هستند. این ماشینهای سوراخکاری به جای آهنربا مجهز به دستگاههای مخصوصی برای بستن و فیکس کردن هستند تا در مسیر ثابت شوند. افرادی که برای سوراخکاری ریل به دنبال دریل هستند عموما به سراغ دریل مگنت مناسب ریل میروند.
دریل مگنت هیدرولیکی
دریل مگنت هیدرولیک کمی متفاوت از مدلهای برقی و پنوماتیکی است و معمولاً در پروژههای زیر آب استفاده میشود. در آنها «سیستم حلقه بسته» به کار رفته است که از ورود آب به محفظه موتور جلوگیری میکند. دریل مگنت هیدرولیکی گرانترین نوع دریلهای مگنتی هستند.
دریل مگنت افقی
دریل مگنت افقی با چرخ دندههای زاویهای برای سوراخکاری در مواردی که موقعیت قطعهکار محدود باشد مورد استفاده قرار میگیرند. این دریل مگنتها نیز در موقعیتهای خاص بسیار پرکاربرد هستند.
دستگاه فرز و دریل مگنت
دستگاه فرز و دریل مگنت با عنوان دستگاه فرز قابل حمل نیز شناخته میشود. این دستگاه قابلیت فرزکاری، سوراخکاری، برقوزنی و خزینه زنی را دارد. این دستگاه مجهز به پایه میز ضربدری است.
ویژگیهای متنوع انواع مختلف دریل مگنت
هر یک از انواع مختلف دریل مگنت موجود در بازار، دارای ویژگیهای متفاوت و منحصربهفردی هستند؛ در جدول زیر مهمترین ویژگیهای انواع دریل مگنت را شرح دادهایم:
نوع دریل مگنت |
ویژگی بارز |
برقی |
|
بادی یا پنوماتیکی |
|
هیدرولیکی |
|
شارژی |
|
دریلهای مگنت در اندازهها و طرحهای متنوع تولید میشوند و انعطافپذیری بالایی در کاربردهای صنعتی ارائه میدهند.
کاربرد دریل مگنت
دریل مگنت در درجه اول برای کاربران در زمینه ساخت و ساز و صنایع مهندسی سنگین در نظر گرفته شده است. این ماشینآلات برای استفاده هم در محل پروژه و هم در کارگاهها ایدهآل هستند. دریل مگنت نه تنها برای سوراخکاری با مته دریل مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه برای سوراخکاری با مته ته کونیک توپر پیچشی، دندانه دار کردن (قلاویز زنی)، برقو زنی و خزینه زنی نیز گزینه مناسب و ایدهآلی محسوب میشود.
طیف گستردهای از دریلهای مگنتی قابل حمل برای ایجاد سوراخ، تعمیر یا ساخت فولاد سازهای وجود دارد. این ماشینآلات سبک و جدید همچنین می توانند در فروشگاههای تولیدی یا ساختمانی مورد استفاده قرار گیرند.
شما میتوانید مناسب با نیاز و خواسته خود بهترین و مناسبترین دستگاه را برای انجام عملیات خود انتخاب کنید. در ادامه برخی از مهمترین کاربردهای دریل مگنت را آوردهایم:
- صنایع ریل سازی
- صنایع تولیدی بزرگ
- صنایع سوله سازی
- تعمیرگاه های سیار
- صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
- صنعت خودروسازی و وسایل نقلیه
- صنایع کشتی سازی
- ساخت و ساز سازه های فولادی
- صنعت ساختمان
- صنعت پل سازی
- کارگاه های تولیدی
- کارگاه های جوشکاری فلزات
دستگاههای دریل مگنت برای کار در هر شرایط و هر محیطی مناسب و هستند. برای دریل مگنت فرقی نمیکند سطح مورد نظر شما در زیر آب قرار گرفته باشد یا سکو نفتی و ریل راه آهن، دریل مگنت در همه محیطهای محدود عملیات را به خوبی انجام میدهد.
مزایای اصلی استفاده از دریل مگنت
دریل مگنتی با استفاده از متههای گردبر (Annular Cutter)، عملیات سوراخکاری را با سرعت بیشتر، مصرف انرژی کمتر و تولید ضایعات محدودتری انجام داده و علاوه بر آن قابلیت انجام عملیات دیگری مانند قلاویززنی، برقوزنی و خزانهزنی را نیز دارد. برخی از مهمترین مزایای ابزار صنعتی دریل مگنت مغناطیسی را در ادامه شرح دادهایم:
- دریل مگنت به دلیل پرتابل بودن و حمل و نقل آسان قابلیت کار در ارتفاعات و روی زمین و حتی در زیر آب را دارد.
- قابلیت راه اندازی به صورت تکفاز و سه فاز
- کم شدن ضایعات دور ریز و امکان فروش ضایعات پس از اتمام کار
- سرعت سوراخکاری نسبت به دریل مارپیچی تقریبا 4 تا 6 برابر است.
- استاندارد بالای دریل مگنت با وجود گارد محافظ، سیستم الکترونیکی، کنترل اضافه بار و کلاچ اتوماتیک باعث ایمنی بیشتر در کار میشود.
- سوراخکاری دو تا چهار برابر سریعتر انجام میشود.
- باعث صرفه جویی در وقت میشود.
- بادوام بیشتر بیت، در هزینه صرفه جویی میکند.
برخی ایرادات نیز در هنگام استفاده از دریل مگنت ممکن است بوجود آید که به شرح زیر است:
شکستن و کند شدن مته، اصطلاک قطعات، سوختن کف پایه مگنت و آسیب به دنده سر آرمیچر با فشار بیش از حد به دستگاه ممکن است رخ دهد که باید توجه داشت.
نکات مهم برای خرید دریل مگنت
دریل مگنت از مهمترین ابزارهای یک صنعتگر حرفهای برای انجام فرایند سوراخکاری در ارتفاعات و مکانهای محدود است. برای خرید دریل مگنت باید به موارد زیر توجه کنیم:
- اندازه یا قطری که دریل مگنت میتواند سوراخکاری کند.
- آشنایی با جنس مادهای که میخواهیم سوراخ کنیم.
- عمق سوراخکاری دستگاه دریل مگنت
- توجه به محیط کاری دریل مگنت
- توجه به مدل دستگاه و برند
- گارانتی و خدمات پس از فروش
- انتخاب دستگاه با توان بالاتر از نیاز
- حداکثر سایز سوراخکاری و حداکثر ضخامت قطعهکار
- وزن دستگاه
- خاصیت قلاویز کاری و خزینه زنی
نکته: نباید از ماکزیمم قدرت دستگاه به صورت مداوم استفاده کرد باید دستگاهی را انتخاب کنیم که از 80 درصد توان دریل استفاده کنیم؛ از 100 درصد توان دستگاه باید به صورت مقطعی و یا دورهای استفاده شود.
با توجه به قیمت بالای دریلهای مگنتی باید در خرید یک دریل مگنت خوب و کارآمد توجه بسیاری داشت تا محصولی که انتخاب میکنید، دستگاهی مناسب و مقرونبهصرفه باشد.